Ústavy na výkon trestu odňatia slobody

22.06.2012 Celý región

Bratislava 22. júna (TASR) – Na Slovensku plní úlohy súvisiace s výkonom väzby, výkonom trestu odňatia slobody, ochranou a strážením objektov zboru a ochranou poriadku a s bezpečnosťou v súdnych objektoch Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Tvoria ho ústavy na výkon väzby, ústavy na výkon trestu odňatia slobody, ústavy na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody a nemocnica pre obvinených a odsúdených a príslušníci ZVJS.

TASR prináša prehľad ústavov na výkon trestu odňatia slobody v Slovenskej republike (SR).

Ústav na výkon trestu odňatia slobody Hrnčiarovce nad Parnou.

Je situovaný na juhozápadnom okraji mesta Trnavy v katastrálnom území obce Hrnčiarovce nad Parnou. S kapacitou 1185 odsúdených patrí do komplexu ústavov zboru s najväčším počtom osôb vykonávajúcich trest odňatia slobody s minimálnym stupňom bezpečnosti. Do užívania bol daný 3. novembra 1988 s kapacitou 910 miest. Pôvodne bol určený na výkon trestu odňatia slobody odsúdených žien všetkých nápravnovýchovných skupín, vrátane mladistvých.

V januári 1991 sa zmenila profilácia ústavu, v zariadení začali vykonávať trest odňatia slobody odsúdení muži zaradení do I. a II. nápravnovýchovnej skupiny, neskôr len do I. nápravnovýchovnej skupiny. V období rokov 1996-2008 bolo súčasťou ústavu aj Otvorené oddelenie Žabí majer s kapacitou 141 odsúdených, ktoré bolo umiestnené vo východnej priemyselnej časti mesta Bratislavy.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody Dubnica nad Váhom.

Bol zriadený v roku 1971, keď väzenstvo prevzalo nevyužité ubytovne zbrojárskeho podniku. Prístavbami, rekonštrukciami i novou výstavbou sa v priebehu nasledujúcich rokov vytvorili podmienky, ktoré vyhovovali výkonu trestu odňatia slobody odsúdených mužov zaradených do druhej nápravnovýchovnej skupiny.

Ústav sa počas roka 1993 preorientoval na výkon trestu odňatia slobody mužov zaradených do prvej nápravnovýchovnej skupiny (minimálny stupeň stráženia). V súčasnosti má päť ubytovacích objektov s kapacitou 477 odsúdených.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých Sučany.

Jeho predchodcom bol ústav na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých mužov kombinovaný s polepšovňou otvorený v roku 1903 v Košiciach. Svojmu účelu slúžil až do zrušenia v roku 1952. V katastri obce Sučany, neďaleko Martina bol 1. januára 1976 zriadený nový ústav pre odsúdených mladistvých.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach – Šaci.

Vznikol 1. júla 1969 a tvorilo ho šesť objektov bývalých ubytovní Hydrostavu Košice v blízkosti Východoslovenských železiarní. Rozšírený o štyri objekty bol v roku 1977. V roku 1988 sa vybudoval sa nový kynologický priestor, v roku 1995 sa odovzdala do užívania trojpodlažná ubytovňa pre odsúdených a v roku 1998 administratívna budova.

Od 1. septembra 2006 spravuje ústav aj bývalý vojenský objekt v Jelšave. V rámci vzdelávania odsúdení navštevujú rekvalifikačné kurzy v profesii murár, šič, alfabetizačné aktivity pre negramotných, krátkodobé počítačové kurzy a podobne.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody Nitra – Chrenová.

Patrí medzi najmodernejšie väzenské zariadenia na Slovensku. Bol zriadený 1. februára 1992 a vybudovaný v priestoroch vtedajšej pobočky Ústavu na výkon väzby v Nitre, v ktorej vykonávali trest odňatia slobody odsúdení muži zaradení v prvej nápravnovýchovnej skupine. Výstavba bola zavŕšená odovzdaním administratívnej budovy 20. decembra 1999.

Je určený na výkon trestu odňatia slobody odsúdených žien zaradených do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym, s maximálnym stupňom stráženia a so stredným stupňom stráženia v prípade, ak je odsúdená umiestnená do oddielu s bezpečnostným režimom alebo oddielu špecializovaného zaobchádzania.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica – Kráľová.

Začal sa stavať v sedemdesiatych rokoch 20. storočia na južnom okraji Banskej Bystrice v mestskej časti Kráľová. Toto zariadenie malo nahradiť provizórne objekty pobočky banskobystrickej väznice - Kotva, v ktorej vykonávali trest odňatia slobody odsúdení muži zaradení do prvej nápravnovýchovnej skupiny. Od júna 1979 tu vykonávajú trest odňatia slobody odsúdení muži zaradení do II. nápravnovýchovnej skupiny. Kapacita ústavu do roku 1990 bola 1200 odsúdených. Na základe novelizácie zákona o výkone trestu odňatia slobody sa znížila na kapacitu 768.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody Želiezovce.

Vznikol 18. decembra 1952, pôvodne bol dislokovaný na štyroch miestach. Základné oddelenie útvaru bolo na hospodárstve Karolína, kde sa nachádzali aj ubytovne príslušníkov. Jedno pobočné oddelenie vzniklo na hospodárstve Veľký Dvor a druhé v Nýrovciach. Štvrté oddelenie bolo v Belej pri Štúrove, kde boli umiestnení muži so zaradením do prvej nápravnovýchovnej skupiny. V troch oddelenia ústavu sa zabezpečoval výkon trestu odňatia slobody odsúdených žien, ktoré si odpykávali tresty za kriminálne a protištátne trestné činy. Ústav bol postupne orientovaný na vytváranie podmienok pre výkon trestu odňatia slobody odsúdených zaradených do druhej nápravnovýchovnej skupiny, čo sa stalo skutočnosťou od roku 1987.

Začiatkom roka 1999 bolo k ústavu organizačne pričlenené Otvorené oddelenie Sabová. Kapacita oddelenia je 69 odsúdených zaradených do minimálneho stupňa stráženia.

Ústav na výkon trestu odňatia slobody Ružomberok.

Nachádza sa v justičnom komplexe, ktorý bol odovzdaný do užívania v roku 1932. Terajšia budova väznice bola určená pre samoväzbu a časť ciel bola v tom čase vyčlenená aj na spoločný výkon trestu odňatia slobody. Väznica bola zrušená v roku 1955. V roku 1968 sa rozhodlo v pôvodných objektoch väznice zriadiť ústav. Tento zámer sa zrealizoval v apríli 1972. Od roku 1976 až do roku 1990 si v ústave odpykávali trest odňatia slobody odsúdení zaradení do všetkých nápravnovýchovných skupín.

Ústav sa znovu reprofiloval z výkonu trestu na výkon väzby v júni 2003. Ďalšou reprofiláciou ústavu v roku 2007 došlo ku zmene typu ústavu na kombinovaný ústav. Zmena v štruktúre ústavu nastala v roku 2010, kedy k 31. januáru 2010 bol v ústave zrušený výkon väzby a ústav bol reprofilovaný na ústav na výkon trestu odňatia slobody.

zdroj: www.zvjs.sk
 

Vyberte región